Entrevista a l’ADRIANA ORTEMBERG
Fa uns sis anys vaig conèixer l’Adriana Ortemberg per casualitat. I és que la Cooperativa de Consum d’Arenys de Mar organitzava l’acte de presentació del seu darrer llibre: “La nueva cocina vegetariana” (2012), Océano Ambar.
Hi vaig anar perquè el tema ja m’interessava de feia temps. Recordo que el meu company em va regalar el llibre però no em vaig esperar a que me’l dediqués. L’Adriana em va semblar una dona propera, experimentada, coneixedora de tot el que comunicava. La seva forma de parlar de la cuina, de l’alimentació i de com alimentar-nos de forma saludable em va fer venir ganes de cuinar i tastar tot el que ella descrivia.
El llibre em va enamorar. Les fotografies de la Becky Lawton: precioses! El format perfecte: fàcil de trobar les receptes, amb clares explicacions i valuosos comentaris de l’autora. De fet, em va agradar tant que alguna vegada l’he regalat a alguna amiga.
Amb aquestes ganes de conèixer una mica més d’aprop l’ànima que hi ha darrera d’un llibre, d’una filosofia de vida, d’una marca o d’un títol, he volgut entrevistar l’Adriana.
I aquest n’és el resultat: un combinat perfecte de professionalitat i personalitat.
Va per vosaltres: bon profit!
Quedo amb l’Adriana al seu poble, Palafolls. Ens citem al pati de l‘Horta de Pla de Munt. Un lloc on ella hi té una vinculació especial. Fa anys que hi compra les verdures i fruites ecològiques i, en breu, hi col·laborarà per tal de realitzar tallers divulgatius d’alimentació saludable.
TN- Éts una persona polifacètica i inquieta, professionalment. Naturòpata,
escriptora, cuinera també?
AO- No em sento cuinera perquè no tinc una formació en aquest camp. Jo ho faig per ensenyar a la gent, d’una manera pràctica, el que els explico a consulta com a naturòpata.
TN- I la faceta d’escriptora com va sorgir?
AO-Vaig començar a escriure una mica per casualitat. Buscaven algú per fer un llibre senzill i molt petit i vaig començar a investigar perquè sempre m’havia interessat tot el relacionat amb un món més natural i saludable.
TN-Com vas espetegar amb el món de la cuina natural?
AO-El primer contacte amb aquest món va ser arrel d’una trobada amb dos metges naturistes a la meva terra natal, l’Argentina, els quals em van canviar la vida. Em van ensenyar a fer enemes de camamilla, de iogurt, a utilitzar argiles, etc. A partir d’aquí vaig començar un canvi d’alimentació.
TN- Com era l’Adriana abans d’aquest canvi? Com t’alimentaves?
AO-Jo menjava carn i vaig pensar que això no era per mi, ja. I vaig començar a investigar, de forma molt autodidacta, això sí.
Més endavant, però, quan vaig voler aprofundir, sí que em vaig formar en alimentació, en naturopatia.
TN-Quasi sempre hi ha un fet desllorigador que ens porta a la transformació personal. Va ser així en el teu cas?
AO-Sí. La meva tieta no menjava carn i un dia, li va dir a la meva mare: “com pots menjar carn, si això és un cadàver?”. I aquesta frase, per dins, em va fer molt fàstic i vaig sentir que jo tampoc volia menjar més carn.
TN-Com vas començar la teva transformació alimentària?
AO-Vaig ser radical. Després de la conversa amb la meva tieta, l’endemà em vaig comprar un llibre de macrobiòtica, el vaig llegir i vaig seguir aquest tipus d’alimentació i filosofia.
A l’Argentina de la meva joventut, al mitjans del vuitanta, hi havia moltes mogudes d’alimentació saludable: hi havia menjadors vegetarians, per exemple. Ara sé, però, que els canvis d’alimentació i les transicions han de ser amb calma, amb consciència i fer-ho bé. Si no, el cos també ho nota. Li has de donar el seu temps.
TN- I com es que una jove argentina va acabar a Barcelona?
AO-Diria que una mica per casualitat, però com que no existeixen…
En aquella època em vaig prendre un any sabàtic i amb uns estalvis que tenia, volia viatjar i anar a l’aventura. Volia anar a Itàlia, perquè hi tinc molta família, però un amic em va dir que havia de conèixer una seva amiga que tenia un restaurant a Barcelona (L’Arcano).
I, realment, em vaig quedar amb ella. Més tard vaig treballar al ComeBio (que ara ja no existeix) a la part de suplementació i cosmètica natural.
Al cap de poc ja vaig conèixer el meu marit i ja em vaig instal·lar aquí.
TN-I vas acabar estudiant Naturopatia. Com definiries tu aquesta medicina?
AO-Avui dia la Naturopatia és un gran sac de moltes teràpies on s’utilitzen recursos naturals per estimular el cos i donar-li eines per tal que se’n surti per si mateix.
Jo em vaig decantar per l’alimentació perquè sempre he tingut molta afinitat amb l’alimentació i per mi és fonamental. Construïm el nostre cos a partir del que mengem i del que no mengem.
TN-Tot i que has dit que no et sents cuinera sí que t’agrada cuinar pels altres, amb amor. Així ho desprens en els teus tallers.
AO-Sí, quan ets cuiner, la teva energia es trasllada als aliments. I qui s’alimenta amb allò que fas, també s’alimenta d’aquesta energia emocional.
TN- Quina és la necessitat més gran que et transmeten les persones que venen a la teva consulta o fan els teus tallers?
AO- En general, la gent vol aprendre a menjar millor.
En els meus tallers es combinen la pràctica (cuina) i la informació teòrica nutricional.
TN-La teva vida no es pot deslligar de l’esport, pel que veiem a les teves Xarxes Socials.
AO-Efectivament, tota la meva vida he fet esport i he descobert que, amb l’edat, per tal d’enfortir la musculatura, has de treballar amb el pes del teu cos. No val qualsevol tipus d’exercici a partir de certa edat perquè les articulacions no són igual; cal exercir la musculatura, la flexibilitat, la mobilitat, etc.
Intento treballar la força i la flexibilitat. Si puc, cada dia i si no, tres cops a la setmana segur.
TN- Et consideres una persona disciplinada o conscient amb els hàbits saludables?
AO-Procuro fer una bona organització de la setmana per tal de quadrar-ho tot: la feina, la casa, exercici, etc. Això m’ajuda a ser disciplinada (perquè si no, no ho seria).
Quan tens una vida ordenada pots arribar a l’equilibri. Per això, t’has d’organitzar. Cal asseure’s un dia i fer un menú setmanal i quan et sigui molt fàcil, fer-ne un de mensual. Això t’ajudarà a fer menús equilibrats, a fer bé la compra, no malgastar, tenir més temps.
Per més informació:
https://www.adrianaortemberg.com/
Enllaç del proper curs d’alimentació saludable i cuina (Palafolls): COMENÇA A L’OCTUBRE!
https://hortaplademunt.cat/blog/curs-dalimentaci%C3%B3-saludable-i-cuina-adrianaortemberg
També és col·laboradora de Salut Viva, Amandin (Escriu un cop al mes a la revista digital EQM)
La meva filosofia: ajuda en tot allò que puguis, no t’amoïnis massa per no-res (més aviat ocupa’t enlloc de preocupar-te) i conserva sempre el sentit de l’humor!
Deixa un comentari