terra nuvol
  • Gemma Bufias
  • Blog
  • Agenda
  • Comunicació
  • Contacte
menu
  • Gemma Bufias
  • Blog
  • Agenda
  • Comunicació
  • Contacte

ROSAPLE, Alimentació conscient a Cardedeu

Entrevistes
3 de Novembre de 2018
59282 Lectures
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

En Marc Terrades és fill de la Garrotxa i fa 10 anys que viu a Cardedeu. De professió és enginyer elèctric. Va estar 5 anys treballant al sector però es va saturar i va adonar-se que no era el seu treball. Per això, fa 3 anys va inaugurar la botiga d’Alimentació Conscient “RosaPlè”, al centre de Cardedeu.

Avui el visitem per saber com va arrelant a la nostra societat el consum sense envasos i el retorn a un hàbit que ja feien els nostres avis.

 

 

TN-Com és que et vas decidir a obrir una botida de consum conscient?

MT-Al poble hi havia molts productors locals ecològics i no tenien cap espai concret on vendre els seus productes. Vaig veure que hi havia aquest buit en el mercat i el vaig aprofitar.

 

TN-Quins són els valors de la teva empresa?

MT-Tenim en compte la proximitat, l’ecologia i el granel.

No tot el que tenim és ecològic ni tot és de proximitat, però ho tenim tot en compte; encara que sigui ecològic ens importa d’on ve i l’envàs que porta. De la mateixa manera que tampoc tenim productes de proximitat, si sabem que porten algun producte químic; per tant, ho tenim en compte tot.

 

TM-Teniu fruita i verdura ecològica.

MT-Si, tota és de Cardedeu, on hi ha dues hortes ecològiques. Com que no poden abastir tots els productes, el que falta ens ho porta un distribuïdor de Lleida. Quasi tots els productes són de Catalunya i, quan aquí no n’hi ha, venen de fora però a la que ja en tenen d’aquí, comprem producció local.

 

TN-Veig que sou punt de recollida de cistelles ecològiques.

MT-A través de la web de l’Horta de Cal Cerdà fan comanda de la cistella ecològica i la recullen a la botiga.

 

TN-També veneu pots de vidre on es poden posar els productes a granel.

MT-Si, per estar en coherència amb el granel, vam crear un racó de suport per tal d’oferir envasos a la clientela i així es poguessin endur el que compressin amb un suport sostenible i reutilitzable. Poden portar els pots de casa o bé els poden comprar ja aquí.

 

 

TN-Aquest tipus de comerços com el teu, són llocs on el client aprèn i es forma en temes d’alimentació.

MT-Conscienciem per tal de generar els mínims residus.

Per això, tenim una oferta d’envasos com són els pots de vidre, tuppers pels entrepans dels nens, bosses de cotó per comprar a granel, bosses d’BitsyBags, etc. Ara, per exemple, hem aconseguit que un 25% de la clientela que ens compra ous ecològics, vingui de casa amb les oueres: de mica en mica, el canvi es va produint.

 

TN-Què és el que més demanda, el teu públic?

MT-A la gent se li desperta cada cop més el tema del granel.

 

TN-I quins serien els productes estrella?

MT-El que més agrada, amb diferència, són els fruits secs.

 

TN-Són de proximitat?

MT-Són de Cal Galderic, de Santa Eulàlia de Ronçana. L’avellana, l’ametlla, les nous, els cacauets i festucs són seus; la resta de fruits secs o fruita seca, vénen de fora.

 

TN-També veneu llavors, veig.

MT-Si, són les llavors ecològiques de “Les refardes”, que són varietats antigues.

 

TN-Hi ha secció d’ofertes.

MT-Sí, per reduir el malbaratament i no llençar producte.

 

TN-I una lleixa amb novetats.

MT-Ara hi tenim tot el que fa falta per fer panellets. I fins ara, hi teníem uns sucs de poma Mooma, que serien l’exemple clar que no tot el que tenim és ecològic. Aproximadament un deu per cent del que tenim, no ho és. Aquest sucs, per exemple, són de pomes de l’Empordà, de Torroella de Montgrí, que fan amb aquest sistema de bag in box. Els tenim perquè són un producte de proximitat, sense sucres ni additius, encara que no són ecològics.

 

 

TN-Parla’m del vostre etiquetatge per descriure els productes de venda a granel.

MT-A les etiquetes nostres hi ha especificats: els ingredients, l’origen, el preu i el logo (si és ecològic, per exemple) perquè sovint, no trobem l’origen, en els productes. Jo volia que la meva clientela pogués saber-lo i ho vaig demanar als productors.

TN-La gent reutilitza les bosses per comprar a granel?

MT-Si, però poca gent perquè el dia a dia fa que la gent improvisi molt i costa que la gent vingui preparada, a comprar. No obstant això, cada cop hi ha més persones, per tant: anem pel bon camí!

Cada cop més hi ha persones que venen amb el seu tupper o pot de vidre: els hi pesem la tara i això ja és residu zero.

 

TN-Per què vau batejar la botiga com a “Rosaplè”?

MT-Buscàvem noms i no volíem posar els típics bio, salut, vida sana, eco i volíem un nom curt, que sonés bé i que la gent es preguntés que era i, si era un mot local, millor. I vam decidir-nos per Rosaplè que és una varietat de tomàquet que cultiven a Cardedeu, ara també ecològic, no li cal envàs, sonava bé i és curt.

El tomàquet Rosa Ple és de color rosa i és ple, per dins. S’escriu separat però nosaltres vam ajuntar les paraules per crear-ne una de nova.

 

 

TN-A diferència de moltes botigues semblants a la vostra, hi teniu una secció vinícola força extensa.

MT-Sí, però no és el nostre fort. El consumidor que ve a aquest tipus de botigues, no és massa bevedor de vi; el que passa és que a mi m’encanta el vi i n’he fet una oferta interessant.

 

TN-Veig que hi ha un etiquetatge diferenciat per quatre colors.

MT-Sí, hi ha una llegenda i especificació del tipus de vi, per colors:

ecològics amb certificat,  biodinàmics (ecològics amb uns criteris afegits), vins naturals i els tecnològics (que serien els convencionals de tota la vida).

 

TN-També teniu una oferta de licors de la terra.

MT-Hi ha licor d’arròs del Delta, Ratafia del poble (feta a Cardedeu) i algun altre, però pocs.

 

TN-I els embotits: són de la teva terra?

MT-Si, són embotits artesans de La Garrotxa (Tortellà) i com que els conec, encara que no són ecològics, sé com treballen i com que no porten gluten, es un bon producte pels celíacs que venen a la botiga.

 

TN-Tens intenció d’ampliar l’oferta d’embotits amb una secció vegana?

MT-De moment, no, per qüestió d’espai. El que si que tenim és carn ecològica, de Campdevànol, pizzes de Cardedeu, molt de formatge i làctics ecològics fets amb llet de la granja de La Païsa, també del poble.

 

TN-Tinc la sensació que tot en aquesta botiga està fet de forma molt pensada, molt conscient.

MT-Efectivament, tot està fet a consciència: el moble on hi ha els productes a granel el va fer un fuster local; la instal·lació elèctrica, un professional d’aquí i els llums de vímet de la botiga són artesans, fets aquí, també. Vam fer economia local des dels inicis: per coherència amb els valors del projecte.

 

TN-Cardedeu és un poble amb molta vida cultural i alternativa, diríem.

MT-Si, a més, hi ha com un microclima de gent motivada amb aquest sector i seria interessant que hi hagués un logo que ho especifiqués, en els productes que s’elaboren al poble.

Ara, per exemple, hi ha una dona que fa Espirulina natural, amb aigua del Montseny i feta a Cardedeu.

 

TN-Jo vaig conèixer-te gràcies a Instagram: tu ets el Comunity Manager de la botiga?

MT-Si, certament. Quan tinc energia i ganes, faig vídeos. Si m’obligo, no ho gaudeixo i si no ho gaudeixo no em surt natural, que és com m’agrada fer-ho.

Les fotos agraden molt però els vídeos en directe encara més: perquè és el que hi ha a la botiga, sense filtres. També aprofito per compartir notícies de que me n’assabento i aprofito el canal directe d’IG per compartir-ho.

 

TN-Com veus el futur del teu negoci d’aquí tres anys, per exemple?

MT-Tal i com les coses avui dia, de ràpid, que plantejar-te alguna cosa d’aquí tres anys, tot ja haurà canviat. El que em plantejo és que això funcioni i ja està. Qui sap si el local del costat potser algun dia el podríem llogar però, ara mateix, no m’ho plantejo. Si que m’agradaria, però, tenir una sala on fer tasts de vins.

 

 

 

M’acomiado d’en Marc amb una agradable sensació de saber que hi ha llocs on el canvi és més evident que es va produint. Petits oasi urbans (o rurals) on el tracte amb les persones segueix sent analògic. Emprenedors i emprenedores amb ganes de fer la feina ben feta i d’aportar el seu granet de sorra al canvi de consciència, per un consum més coherent i sostenible.

Com deia el capità Enciam, “els petits canvis són poderosos” i sento que som molts anònims que anem expandint un canvi de mentalitat, que no té aturador.

 

 

 Rosaplè, Alimentació conscient:

http://www.rosaple.cat/

C/ Sant Antoni 16  – Cardedeu 08440

HORARI:

Dilluns a divendres 9:00h-13:30h i 17:00h-20:00h

Dissabte 9:30h-14:00h

Tel. 93 103 70 49

 

 

Alguns dels seus Proveïdors:

Sucs de Poma Mooma

http://mooma.cat/producte/bag-in-box-3l-suc-granny-smith/

Llavors “Les refardes”:

http://llavors.lesrefardes.com/ca/

BitsyBags:

https://www.bitsybags.com/?lang=ca

Granja de llet ecològica (Cardedeu): La Païsa

http://www.lapaissa.cat/

Espirulina Natural

https://espirulinanatural.com/el-projecte/

El nostre eslògan és “Alimentació Conscient” perquè volíem dir moltes coses amb poques paraules: venem alimentació però ho fem segons uns criteris: pensem com consumim.

 

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

També et pot interessar

General

El malalt del segle XXI

La salut és definida per l’OMS com l’absència de malaltia. Es parla de malaltia quan hi ha condicions corporals o mentals que causen dolor, disfunció […]

Segueix llegint
Entrevistes

CUINA SALUDABLE A SANT CELONI

Fa temps que conec el cuiner i professor de cuina Alf Mota i teníem pendent fer una entrevista i trobar-nos, sense pressa, per parlar del […]

Segueix llegint

Categories

  • Cuina
  • Entrevistes
  • General
  • Llibres
  • Vida alternativa

Últimes entrades

General
2020: any de canvis i trasllats (II)
Entrevistes
Entrevista a Bindi Books
General
2020: any de canvis i trasllats

Newsletter

Accepto la comunicació a través de email
Accepto la política de privacitat

Xarxes

  • Ivoox
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Linkedin
terra nuvol
ivoox facebook instagram youtube linkedin
  • Gemma Bufias
  • Blog
  • Agenda
  • Comunicació
  • Contacte
Accepto la comunicació a través de email
Accepto la política de privacitat

© 2022 TerraNúvol. Tots els drets reservats.
Disseny i desenvolupament web — DOC Barcelona

Avís legal Política de privacitat Política de cookies
Utilitzem cookies per garantir que us donem la millor experiència al nostre lloc web. Si continueu utilitzant aquest lloc, assumirem que us plau.D'acord