OM RESTAURANT. Vegetarià & Vegà (GIRONA)
Fa un mes vaig anar a dinar a l’OM Restaurant de Girona. Sabia que hi feien una oferta vegetariana i vegana i feia temps que tenia ganes de conèixer-lo.
Sempre va bé anar ampliant la selecció de llocs “estratègics” saludables d’arreu del territori. A més, conèixer en primera persona les ànimes de les noves iniciatives culinàries que van sorgint a Catalunya sempre és un plaer. Parlar dels seus somnis, del perquè de la seva emprenedoria i que m’expliquin la seva experiència, és per mi, la millor feina del món. Rere cada negoci hi ha persones que posen el cor perquè funcioni; a cada mos d’allò que ens fan degustar, hi ha un munt d’hores invertides; la il·lusió, el somiar que les coses poden ser d’una altra manera i que la seva manera és tan vàlida com la de qualsevol altre és la sensació que m’emporto cada vegada que parlo amb els valents i valentes que aposten per materialitzar el seus somnis.
M’acompanyeu a fer un tastet d’OM? Tanqueu els ulls, inspireu, expireu suaument i deixeu-vos seduir per aquest mantra.
Entrem a l’OM i demanem una taula per tres. Tot i que Girona ja comença a estar farcida de visitants (i turistes) l’OM està força tranquil i, de seguida, hi trobem lloc. És un local relativament petit però ampli, al cas antic de Girona. Lluminós i agradable. Ens atén una noia jove, molt atenta. De seguida noto quan el personal se sent ben tractat. Mirem la carta (no hi fan menú) i ens decidim a triar diferents plats per compartir i, així, poder tastar diverses propostes; uns gnocci al pesto, uns falafel cruixents boníssims i un curri tailandès amb basmati. Tot deliciós: ben presentat, al seu punt de cocció i molt gustós. Tenen vi a copes (de la terra) i refrescos ecològics. Per postres, mengem la millor panaccota amb llet de coco i xocolata que hem tastat mai i el nen es demana un brownie de xocolata: espectacular!
Sens dubte, l’OM és un lloc on anar i tornar.
Quan vam acabar de dinar i descansar, vaig sortir del meu anonimat i vaig demanar pel propietari. Em vaig presentar i li vaig dir que m’agradaria fer una ressenya del seu restaurant a la meva web. Normalment, primer vaig als llocs, els tasto i valoro; si considero que és un lloc especial, en faig ressenya. I aquest, sens dubte, ho és.
Voleu saber-ne una mica més? Doncs us deixo amb l’entrevista que vaig fer a l’Alfred Pastellé, el copropietari de l’OM. Bon profit!
TN-L’OM és la teva primera experiència en el món de l’hosteleria?
OM-Jo vinc de la branca de la fotografia/vídeo però per les circumstàncies vaig treballar a diferents restaurants i a un de familiar.
TN-I ets gironí, de naixement?
OM-No, jo sóc fill de Barcelona però fa 3 anys que vivim a Girona.
TN-I com va ser que us vau decidir a obrir un restaurant?
OM-Quan vaig conèixer la meva actual parella, que és vegana, jo estava en un procés flexiterià, i trobàvem a faltar llocs de menjar de qualitat i, sobretot, amb un toc diferenciador de la resta.
En general, inclús a Barcelona, costava trobar opcions fora de lo tradicional.
Teníem una idea molt bona que era aquesta i ens hi vam llençar.
TN-I quan vau obrir l’OM?
OM-El juliol del 2019 farà 2 anys.
TN-Per què “OM”?
OM-La paraula i el nom del restaurant ve perquè creiem molt en el tema espiritual i la meva parella és budista. Després de diferents viatges a l’Àsia, a l’Índia i Tailàndia, vam trobar que la paraula que englobava la nostra filosofia és “Om”. És una paraula sagrada sànscrita que quan es diu ja comença a treballar en si mateixa. Ens va agradar que quan la gent digués “anem a l’Om” ja ens estarien promocionant i carregant d’energia.
TN-A la vostra targeta llegim “OM, Alimentació i consciència”.
OM-Sí perquè inclou el respecte animal, que també és molt important per nosaltres.
TN- I ara, ja ets vegà?
OM-No cent per cent. La meva dieta és bàsicament vegana però per un tema de vitamines i nivells encara estic en transició.
TN-Quin tipus de clientela teniu: estrangers, gironins, una majoria vegana?
OM-Segons la temporada perquè Girona s’està convertint en una ciutat molt important, turísticament parlant.
Segons el moment de l’any, venen més estrangers o catalans. Quan són d’aquí, alguns sí que són vegans però d’altres venen perquè algú els porta; a més a més, com que som en un carrer molt transitat hi ha una proporció alta que entra i no sap que és un restaurant vegà però quan entren, ja se n’adonen.
TN-Què us diferencia de la vostra “competència”?
OM-A la ciutat ja hi havia altres propostes d’aquest tipus però nosaltres volíem oferir un restaurant amb un punt més de creativitat que sortís del típic restaurant vegetarià o vegà, que no fos avorrit al paladar i menys a la vista.
TN-Qui disssenya la carta?
OM-Jo.
TN-Cada quan la canvieu?
OM-Des que vam començar mantenim uns plats fixes que la clientela habitual espera però, en funció de la temporada, anem incorporant algun plat nou. També incorporem plats que algun client de fora ens explica com el fan al seu país. Per tant, és una carta que es retroalimenta entre clientela, viatges i, sobretot, gustos.
El que sempre dic és que no creo les cartes pensant en els clients, encara que soni una mica raro. faig una proposta del que a mi m’agrada i, amb allò que pot agradar la gent. A mi m’agrada provar coses noves i és el que més m’inquieta de la cuina. Aquí, faig la cuina que a mi m’agrada. A la cuina de l’OM hi troben part de mi i de la meva filosofia
TN-Com t’autoetiquetaries?
OM-Jo no hi crec en les etiquetes però a l’hora de definir la meva carta diria que és un equilibri entre producte ecològic (quan econòmicament és possible), producte de fora (d’exportació) i producte de la terra, de proximitat.
TN-Teniu carta de vi i alcohol però no de Kombucha, que està tan de moda. Teniu pensat incorporar-la, a la carta?
OM-Tenim previst afegir-hi kombucha però, com en d’altres coses, abans d’incorporar-les, prefereixo tastar-les, mirar com estan fetes, d’on venen, etc.
TN-A la carta hi ha un plat de la cuina tradicional catalana (en versió vegana), com és el fricandó de seità. Us inspireu en la cuina tradicional d’aquí, també?
OM-Vam començar molt amb el tema local, regional, però em vaig adonar que la gent tira molt a les coses noves, sabors del món.
El fricandó de seità és un bàsic de la carta perquè la gent el demana i, fins i tot, la gent que no és vegana s’hi atreveix. I el que fem ara és una mescla de sabors.
TN- Com diries que ha esta l’evolució del negoci després de dos anys de vida.
OM-Molt positiva perquè ens hem adonat que hi ha molta més gent que està agafant consciència amb aquest tipus d’alimentació; jo no dic que sigui més saludable o no; això ho deixem a la consciència de cadascú però per mi sí que ho és.
TN-I notes molta diferència en aquesta consciència entre la clientela nacional i la de fora?
OM-Hi ha una clara diferenciació en els països estrangers que venen, que ens porten, encara, avantatge en el tema de la consciència amb el tema animal i de menjar.
TN-Feu tallers, també?
OM-N’hem fet algun, però per un tema de temps no en podem ofertar, de moment, de cuina. Sí que ha vingut alguna amiga col·laboradora per tal de donar informació per introduir-se en el veganisme.
TN-Es nota que el local té un aire molt diferent pel que fa a l’arquitectura pròpia del nucli antic de Girona. Té història, aquest local?
OM-Abans era un antic restaurant familiar que van deixar quan se’ls va acabar el contracte. A nivell arquitectònic en vam salvar algunes cosetes però hi vam donar el nostre toc i hi vam fer una reforma molt important. Amb grans finestralls, perquè normalment, els locals del barri vell són foscos i tètrics. Hi ha paret, ferro, pedra i fusta. Ha sigut un procés llarg, costós però que n’estem contents perquè és una cosa que l’has creat tu.
TN-D’aquí 5 anys com et veus?
OM-Sóc una persona que m’he mogut mot, he viatjat i viscut a molts llocs i amb els temps he après a no aferrar-me molt a les coses. Si d’aquí un any passa alguna cosa i això no va, tindré un sentiment i un aferrament cap això que he creat que em faria caure en una depressió. Està bé que les coses tinguin l’afecte just perquè si algun dia passa alguna cosa, ho sàpigues deixar anar sense problemes.
TN-Ara mateix n’estàs content, doncs.
OM-De moment, el balanç és positiu. He trobat que Girona és una bona ciutat per obrir aquest tipus d’oferta i, deixo enlaire, que tinc un altre projecte en ment, també d’hosteleria, i estem en procés de fer una altra coseta.
Dades d’interès:
Deixa un comentari